Reizen en gratis tests

 • Beschikbaarheid COVID-certificaten en reizen binnen Europa

Vanaf 1 juli kan je vlotter reizen binnen Europa dankzij het persoonlijke COVID-certificaat.

Wie gevaccineerd is, recent een negatieve COVID-test aflegde of is hersteld na een positieve COVID-test, zal met het certificaat vanaf 1 juli kunnen aantonen dat hij ‘covid safe’ is om te reizen. Een COVID-test kan je afleggen in testcovid.

Meer info over de app en de COVID-certificaten vind je via:

Voor meer info over reizen kan je terecht op https://reopen.europa.eu/nl .

Op de website van de Stad Antwerpen vind je ook meer informatie over corona testen.

 • Gratis tests

Vanaf 28 juni kan elke Belg die nog niet (volledig) gevaccineerd is twee keer een gratis test laten afnemen.

Hiervoor moet je een code aanvragen op MijnGezondheid.be. Met die code kan je hier een afspraak maken. Opgelet: in het testdorp in Wilrijk moet je over een Belgisch rijksregisternummer of bisnummer beschikken.

OPGELET: Een activatiecode voor een gratis PCR-test aanvragen heeft enkel zin als je je de komende 10 dagen kan laten testen. Wacht je langer dan 10 dagen, dan is de code niet meer geldig. De testcapaciteit per dag is beperkt. Reserveer dus tijdig, je bent niet de enige die zich wil laten testen. Je kan bij Testcovid Wilrijk tot 7 dagen in de toekomst vooruit boeken. Opgelet: een gemaakte afspraak kan niet verplaatst worden. 

 • Testresultaat

 • Eens het resultaat gekend – meestal binnen de 24u, bijna zeker binnen de 36u – ontvangt u per mail het resultaat via het labo. Een negatief resultaat zal automatisch, maar met een vertraging door de verwerking bij de overheid, in de CovidSafeBe app verschijnen en ook te raadplegen zijn via mijngezondheid.belgië.be, doorklikken naar EU Digitaal Covid Certificaat. Log in op www.mijngezondheid.bemet je eID (kaartlezer) of de itsme-app.
 • Er wordt gestreefd om het resultaat van de test ter beschikking te stellen binnen 24-48u na afname van de test. Deze doorlooptijd is echter indicatief en bindt de partners van Testcovid of de Laboratoria niet.

In uitzonderlijke gevallen kan er vertraging optreden of kan de betrokkene worden verzocht om een nieuwe staalafname te laten uitvoeren omdat door een technisch of analytisch probleem de kwaliteit van (het resultaat van) het onderzoek niet gegarandeerd kan worden. De stalen worden geanalyseerd door de labo’s van het nationaal testplatform. Dit betekent dat de partners van TestCovid.be geen garanties kunnen geven betreffende de snelheid waarop de resultaten beschikbaar zijn.

Er kan geen schadevordering ingesteld worden tegen de partners van Testcovid.be ter vergoeding van enig nadeel geleden ten gevolge van het laattijdig verkrijgen van de resultaten van de test. Ook indien de testresultaten niet beschikbaar zijn via de hierboven vermelde officiële website of indien er een hertesting dient te gebeuren, kan de betrokkene geen schadevordering instellen.

 • Testlocaties

Reserveer tijdig, je bent niet de enige die zich wil laten testen.

Op https://testcovid.doclr.be/#!/saps zijn de afnamepunten te vinden van zowel de reguliere test- en triagecentra als andere plaatsen (ziekenhuizen of laboratoria) waar je terecht kan voor een PCR-test.

Je vindt de contact- en/of reservatiegegevens door te klikken op het icoon.

Als TestCovid volzet is, kan u terecht in één van de volgende locaties in de buurt:

 • Edegem: UZA: online via www.uza.be/traveltest
 • Lier: AKL: Lispersteenweg 469, Lier: online
 • Lier: Wiscontainer Heilig Hart Ziekenhuis Lier: online of per telefoon 03 491 26 60
 • Hoboken: AML: Emiel Vloorsstraat 9, Hoboken: 0471 66 74 77
 • Mortsel: Testcentrum GZA Ziekenhuizen Campus Sint-Jozef , Mortsel: online
 • Antwerpen: Tropisch Instituut Antwerpen: 03 247 66 66 (ten vroegste vijf werkdagen vóór afname van de test)
 • Internationale luchthaven Antwerpen: online
 • Zaventem Brussels Airport: online

Op https://testcovid.doclr.be/#!/saps zijn de afnamepunten te vinden waar je terecht kan voor een PCR-test.